Merry Christmas and a happy new year!!

Donderdag 1 januari 2015… nog vroeg in de morgen, een mooie fantastische zonnige dag. Fris opgestaan vóór de zon, een deugddoende morgenmeditatie, een gezond ontbijt en dan nu een groet aan jou, die dit leest.

Zoals mijn Indiase leraar zegt, is donderdag de beste dag van de week om aan je geestelijke leraar, je guru te denken, om hem te eren, te gedenken of voor hem bezig te zijn of te werken (je geestelijke oefeningen dan wel :-)). En dan is het ook nog vandaag de eerste dag van een nieuw jaar! Een nieuw begin, een nieuwe start waarbij heel wat mensen – jij ook?- van start gaan om hun goed doordachte en welgemeende voornemens voor het nieuwe jaar in de praktijk te gaan omzetten.

Het zou elke dag nieuwjaar moeten zijn, elke dag opnieuw…

Dat doet me denken aan Sifu, een jonge boeddhistische (shaolin)monnik in New York – ze noemen hem de ‘hiphopmonk’ 🙂 – die telkens tegen zijn leerlingen roept: Merry Christmas! Happy new year!

De geest van kerstmis en van nieuwjaar zou je je elke dag voor de geest moeten kunnen halen. En dan zou je er ook nog de Grote verzoendag bij moeten nemen, die in het jodendom ook met het nieuwe jaar samenhangt   :-).

Donderdag 1 januari, het kan dan ook niet mooier om dan op zo’n dag je eerste bijdrage te schrijven in aandenken aan je spirituele leraar. Daar is de vereniging midrashram trouwens voor opgezet en dat is ook wat ‘midrashram’ betekent: het innerlijke met het uiterlijke verbinden, je binnenwereld met de buitenwereld, je bezig zijn in de wereld laten inspireren door je innerlijke staat en gedrevenheid, het profetische elan van onze traditie om een nieuwe en betere wereld te willen, verbinden met je eigen inspanningen een beter mens te zijn… 🙂

Gisteren zag ik een cartoon op Facebook die ik je dan ook voor deze nieuwjaar zou willen geven om te overdenken… Een cartoon die het dilemma dat menigeen hierbij tegenkomt, mooi illustreert.

who wants change

Haha…

Merry Christmas! And a happy new year! Voor ieder die dit leest!

Houd die geestelijke instelling elke dag aan! De hiphopmonnik leert je dat dan veel mogelijk is!

Dat je dat zou kunnen, daarin zou slagen… dat wens ik je toe voor dit nieuwe jaar! Dan kom jij en wij samen dit jaar een heel eind verder!

Roel Paredis

PS: als je je wil laten inspireren door Sifu Shi Yan Ming, de hiphopmonnik…

Op 3:24 Merry christmas… Happy New Year .

en 3:50 : I teach my students to celebrate christmas and new year for 365 days a year 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s