Herdenkingsbijeenkomst Henri van Praag – Den Bosch, 30 maart 2019 – een fotoimpressie

Het was vijf jaar geleden dat de oudstudenten van de I.U.L. uit België en Nederland nog eens bij elkaar waren gekomen. Toen bleek dat één van de vaste gastdocenten van de eerste jaren, Shyamji Bhatnagar, in maart in Den Bosch zou zijn om er enkele seminars te verzorgen, vroegen we hem of hij als speciale gast aanwezig zou willen zijn bij een eventuele reünie. In maart 1979, precies veertig jaar geleden, vond bovendien de officiële start van de universiteit plaats in Lugano en zo ontstond het idee om deze veertigste verjaardag te vieren en te combineren met het bezoek van één van de vaste gastdocenten van de universiteit destijds.

Den Bosch, zaterdagmorgen 30 maart … Het duurde even voor dat we iedereen in de zaal kregen, want bij de ontvangst met koffie, thee en fris, was het voor velen een blij weerzien na lange tijd en moest er heel wat worden bijgepraat. Normaliter als Shyamji ergens aankomt, zitten de mensen op hem te wachten. Deze keer moest híj wachten tot ieder eindelijk op zijn plaats ging zitten en met een kwartier vertraging konden we dan eindelijk van start.

Als je klikt op één van de foto’s, zie je ze in een groter formaat.

De tekst en de getoonde slides bij de introductie van Shyamji, met enkele foto’s uit de oude doos, vind je hier.

Dan was het tijd voor de lezing van onze speciale gast Shyamji Bhatnagar.

Als je wil weten waar of wanneer hij nog in Nederland is of als je verder kennis wil maken met zijn werk, dan kan je die info hier vinden. Zijn boek, Microchakras. Innertuning for psychological well-being (2009) is ook nog online te bestellen.

Als ‘master of Naada Yoga’ (yoga van de klank) sloot hij gepast af met een meditatieve sessie, bij het chanten van een mantra, begeleid op tambura. Daarna ging hij kort hierover in gesprek ging met alle aanwezigen.

We sloten de voormiddag af met een dankwoordje voor onze speciale gast en dan was het tijd om een groepsfoto te maken.

Nog even bijpraten en dan konden we beginnen aan het mooi verzorgde lunchbuffet.

De namiddag keken we eerst met zijn allen naar een fotocollage van onze leraar Henri van Praag met muziek die hij graag hoorde, waarna Marc Coenders kwam spreken over lernen en éducation permanente in zijn werkveld. Daarna las hij enkele passages voor uit ‘Een donkere spiegel’ van Marcel Poorthuis en Theo Salemink (2006) over de betrokkenheid van Van Praag bij het opstarten van de leerhuizen in Nederland.

Als intermezzo keken we naar een reactie van Van Praag op een reportage van Leo Kool (1967) over het Arabisch-Israëlische conflict, die op de Nederlandse tv werd uitgezonden.

Roel Paredis kwam daarna het begrip lernen iets concreter toelichten met enkele voorbeelden uit zijn eigen onderwijspraktijk en stelde daarna een nieuw dialoogproject voor dat hij opstartte in de Belgisch-Limburgse mijnstreek en dat de kennismaking en dialoog tussen christenen en moslims wil bevorderen: het Huis van Abraham.

Als laatste onderdeel van de namiddag, wilden we – zoals ook in de I.U.L.-opleiding werd benadrukt – de nodige aandacht schenken aan het belang van creativiteit in het proces van het lernen of het integraal leren als stimulans voor de ontwikkeling van de rechterhersenhelft.

We keken eerst naar een korte reportage over de laatste tentoonstelling van Mathieu Hamakers.

https://www.tvl.be/programmas/in-de-buurt-conceptkunst-van-mathieu-hamaekers-65097

En daarna nam Lidwien Mol ons mee in haar creatieve wereld, die je nog kan bewonderen op haar site www.alsdezieleluistert.nl .

Ter afsluiting van deze prachtige dag, ter ere van onze leraar Henri Van Praag, veertig jaren na de officiële start van de I.U.L. in Lugano, werden Loes Loohuys en Annelies Vandeveen, zijn trouwe medewerksters, nog in de bloemetjes gezet. De dag werd afgesloten met een feestelijke receptie.